Huolellisesti valittu kevyt kesätakki on monikäyttöinen ja soveltuu rentoon menoon ja näyttää hyvältä yhdistettynä virallisempaan asuun. Takkia valitessa kannattaa ottaa huomioon käytännöllisyys, muihin asuihin yhdistäminen, kankaan laatu ja takin keveys, sen pesu ohjeet ja tietenkin takin koko ja leikkaus, mikä toivottavasti suosii omaa vartalo tyyppiäsi.
Urheilumallisissa kesätakeissa on usein kevyt huppu. Taskut ovat hyödyllisiä, etenkin jos ne ovat vetoketjullisia. Taskujen ompeleet ja sulkimet antavat takille mielenkiitoisia yksityiskohtia ja vuoreen ommellut taskut lisäävät käytännöllisyyttä.
Usein kesätakkien kankaat on käsitelty pientä vesisadetta vastaan muutamaksi minuutiksi, vaikka eivät varsinaisesti ole sään pitäviä. Lisäksi ne ovat rypistymättömiä ja joissakin malleissa saatat löytää heijastinnauhaa.
Jos takin kankaassa on kiilto, asu näyttää massiivisemmalta kuin mattapintainen takki. Tämä johtuu valon taittumisesta kankaan pinnasta, kun taas mattapinta imee valon itseensä eikä heijastumaa synny. Pinnaltaan tikattu takki on maku-asia – jotkut pitävät tikkauksista, jotkut eivät. Tikkaus tarkoittaa, että kankaan alla on ohut vanu, mikä tietenkin lisää lämpöä ja on samalla erittäin kevyt.
Hihojen pituus on tärkeä seikka takkia sovitettaessa. Liian lyhyet hihat ovat tietenkin epäkäytännölliset ja saavat takin käyttäjän näyttämään kuin hänet olisi tungettu lasten takkiin, vaikka takki istuisi muuten.
Hihan pituuteen on lisättävä taivutusvara, joka mitataan käsivarren ollessa koukussa. Kun koukistat käsivartesi, on hihan suun yletyttävä reilusti ranneluuhun. Jos hiha on liian pitkä, on lopputulos myös hupaisa, koska näytät liian pieneltä takin sisään. Joidenkin takkien hihansuut päättyvät resoriin, mikä ei pidä olla liian kireä. Resori estää tuulen pääsemisen hihaan, joten se lämmittää, mutta kuumalla säällä resori pitää käsivartesi yhä kuumempina.
Entä selän leveys? Pue takki päällesi ja ojenna käsivarret suoriksi eteen. Takki ei saisi tässä asennossa kiristää selkää eikä käsivarsia. Jos takki on selästä kireä tulee vuori käytössä repeämään takaa hihojen kohdalta. Ei kannata tuhlata rahaa liian kireään takkiin – siirry seuraavaan kokoon tai valitse selästä leveämpi malli.
Takin pituus on suunnittelijan päättämä, mutta jos selkäsi on normimitoituksia pidempi, takkisi tulee olemaan lyhyempi kuin kuvastosta katsoen luulit. Ehkä olet pitkäselkäisenä tähän tottunut ja osaat katsoa mallit, joissa takin pituus ei ole ehdoton. Pelkkä suuremman koon ostaminen ei hyödytä, sillä kaulus tulee olemaan sinulle liian suuri, vaikka takki olisikin oikea pituudeltaan.
Takin sulkija voi olla joko vetoketju, napit tai popparit. Jos ulkoilet paljon, kannattaa miettiä, pitäisikö vetoketjua peittää tuulilista, jotta kylmä veto ei haittaa oloasi vetoketjun kohdalta. Hyvässä napitetuissa takissa on leveä napituslista, jotta takissa on ryhtiä ja se menee kiinni hyvin ilman ”irvistelyä” nappien välissä.
Kohotettu kaulus on lämmin ja se suojaa tuulelta, etenkin jos sen sisäpuoli on pehmeää materiaalia. Kauluksen ei pidä olla liian väljä, koska se korostaisi pään pienuutta – liian kireä kaulus ei ole käytössä miellyttävä eikä takaa hyvää istuvuutta takin edessä.
Nahka ja farkkutakit ovat suosittuja klassikoita ja usein valmistettu kestämään vuosia. Jos ne sopivat tyyliisi, kannattaa pitää muutamaa vaihtoehtoa valmiina kaapissa, sillä hyvällä suunnittelulla ja valmistuksella nämä takit ovat todella tyylikkäät. Monien mielestä nahka sekä denim vain paranevat vanhetessaan, mutta niitäkin on huollettava, jotta tämä toteamus kävisi toteen.
Melkein kaikissa takeissa – paitsi farkkutakeissa- on vuoritus. Hyvä vuori pidentää takin ikää ja on miellyttävä päällä.
Kunnon kesätakki on hyödyllinen ostos, sillä Suomessa ei ole kunnon kesää joka vuosi, tai sää ainakin vaihtelee runsaasti. Lämmin takki mukana mökillä on ehdoton edellytys.