Joustokankaat

fabrics-250330_640Vedämme vaatteet päällemme joka päivä ja jo pukiessamme tiedämme, mikä asuste on viihtyisä. Kiristävät, hankaavat tai liian lyhyet vaatteet jäävät kaappeihin, kunnes tilantarve jouduttaa ne kierrätykseen.
Vaatteiden viihtyisyyden salaisuus on kankaassa. Kankaat ovat joko kuteellisia tai neulottuja joten rakenteestaan johtuen neulekangas joustaa leveys suunnassa. Neulekankaita on käytetty jo kauan esimerkiksi alusvaatteiden ja uima-asujen valmistamiseen. Mitä myötäilevämpi asu halutaan, sitä suuremmalla syyllä se valmistetaan neulekankaasta.

Neulekankaassa ei ole juurikaan ryhtiä, joten neuleasusteet ovat suurelta osalta puuvillaisia vapaa-ajan asuja. Puuvilla ja muut luonnonkuidut ovat miellyttäviä päällä, sillä ne imevät ihon kosteuden itseensä pitäen sinut viileänä hikoillessakin. Pellavalla tämä ominaisuus on suurin.

Luonnonkuiduista puuttuu joustavuus, jota on paljon synteettisesti valmistetussa elastomeereissä, joista esimerkiksi kuminauha on jokaiselle tuttu. Kun luonnonkuituja ja synteettisiä kuituja yhdistetään, syntyy lankoja, joiden yhteisominaisuudet laajentavat kankaan käyttömahdollisuuksia. Vaatetusteollisuus tekee jatkuvaa kankaiden ja lankojen kehittämistyötä, jotta vaatteet olisivat miellyttäviä päällä, helppohoitoisia ja hintatasoltaan sopivia.

Tulos on kaikkien tuntema ”stretch” eli joustokankaat. Elestomeerillä saadaan joustoa sekä leveys että pituus suuntaan ilman kankaan repeämistä, siksi neuleet voidaan valmistaa ohuemmiksi sekä joustavammiksi kuin pelkästään puuvillaa käyttäen. Mitä suuremman prosentin Lycraa (elastomeerin tuotenimi) vaatteesi sisältää, sitä joustavampi se on.
Lycra ei jäänyt pelkästään neuleisiin vaan 1980-luvulta asti sitä alettiin käyttämään myös kuteellisissa kankaissa. Kehityksen myötä nyt myös ryhdikkäät asut, kuten miesten puvut ja naisten kotelomekot, ovat joustavuutensa vuoksi miellyttäviä päällä.

Lycran käyttö kankaissa ja asusteissa vaikuttaa useaan seikkaa, kuten vaatteiden pesuun ja silittämiseen. Puuvilla ja pellava kestävät korkeita pesu- ja silityslämpötiloja, mutta Lycra kärsii kuumasta käsittelystä ja menettää ominaisuutensa palautua takaisin alkumittoihin venymisen jälkeen. Se tarkoittaa, että jos peset joustokankaiset asusi yli 40 asteisessa pesussa, pyörität ne kuumassa kuivausrummussa rutikuiviksi, ja prässäät ne vielä päälle päätteeksi, niin viehättävä istuva asuste on käsittelyn jälkeen virahtanut muodottomaksi, eikä mikään mahti maailmassa palauta sitä entiseen kuosiinsa. Siis huomioi pesuohjeet, niin nautit kauan miellyttävistä vaatteistasi.

Joustokankaissa on usein sekoitettu muitakin synteettisiä kuituja, kuten polyesteri ja polyamidi eli nylon. Synteettisillä kuiduilla lisätään kankaan kestävyyttä, edistetään kuivumista ja siliämistä. Kun tähän pinoon lisätään joustavuus, saadaan aikaan joustavia, kestäviä ja helppohoitoisia laatuvaatteita. Näiden vaatteiden pesu on mahdollista viileässäkin vedessä, ne eivät juurikaan rypisty ja kestävät hankausta paremmin kuin puuvilla.

Stretch venyy, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Parasta on ostaa vaatteet oma kokoisekseen, sillä jatkuvassa venytyksessä Lycran kuidut ”väsyvät”, katkeilevat tai irtoavat sauman kohdista. Pikkuriikkisiä kumilangan pätkiä alkaa nousemaan kankaan pinnasta, mikä kertoo kuidun olevan pilalla.

Parhaiten toimivaan joustokankaisiin on tarkkaan huomioitu kuitujen suhteet vaatteen käytöstä riippuen. Ne kannattaa tarkistaa jo vaatetta ostaessa että vahingoilta säästytään.