Löydä itsellesi oikeankokoinen paita

Charvet_collarPaidoista voidaan antaa mitat yleensä kauluksen, rinnan ja vyötärön ympäryydestä. Usein paitojen koot kuitenkin ilmoitetaan vain yleiskokoina, jolloin S on pienin, M on keskikoko ja L on suuri. Tätä suuremmat koot ilmoitetaan sitten lisäämällä aina yksi X (extra) L-kirjaimen eteen: XL, XXL, XXXL ja niin edelleen. Yleensä S-koon paidoissa on kauluksen ympäryys 37–38 cm, rinnan ympärys 106–108 cm, ja vyötäryn ympäryys 100–102 cm. Vastaavasti M-koossa mitat ovat: kaulus 39–40/rinnanympärys 110–114/vyötärö 104–108, ja L-koossa: vastaavasti 41–42 /114–120/108–114. Tätä suuremmat koot on haluttu luokitella ”erikoissuuriksi” eli XL-luokkaan kuuluviksi. Ehkä luokittelun rajoja pitäisi kuitenkin tarkistaa, siellä mittoja löytyy aina 6XL -kokoihin (53–54/166–170 /166–170) saakka.
Pelkillä yleiskoon merkinnöillä voi tietysti pärjätä monessa tilanteessa, varsinkin T-paidoissa on usein runsaasti väljyysvaraa, mutta ongelmia voi tulla silloin jos pitäisi saada todella hyvin istuva paita, ja esimerkiksi L-koko olisi muuten sopiva, paitsi vyötärön kohdalta aivan liian pieni.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää kauppojen normitarjonnasta itsellesi oikeankokoista paitaa, kannattaa ehkä tutustua Internetin tarjontaan. On olemassa useita laadukkaita vaatemerkkejä, jotka valmistavat hyvin istuvia paitoja myös suurempina kokoina. Näistä voi mainita ainakin merkit American Boy, D555, Ed Baxter London, Mish Mash, Rockford ja Split Star. American Boy:n valikoimasta löytyy rentoja kauluspaitoja, joko yksivärisenä, koristenauhoilla tai skottiruutukuviolla. D555:llä on hyvä valikoima kaikenlaisia kauluspaitoja, joista osa edustaa rennompaa farkkutyyliä ja erilaisia värikuvioita, mutta valikoimassa on myös pukuun sopivia puuvillapaitoja. Dukelta ja Mish Mash:lta löytyy hyviä farkkujen kanssa sopivia paitoja sekä lyhyt- että pitkähihaisina.

T-paitojen hankinnassa vaatimukset ovat ehkä hieman pienemmät kuin kaulus- ja poolopaitojen suhteen, sillä niissä on usein väljyysvaraa reilusti ja T-paita istuu paremmin vaikka se olisi jostain kohtaa hieman liian suurikin. Laadukkaita suurikokoisia T-paitoja löytyy samojen valmistajien valikoimasta. Esimerkiksi Kam Jeansilta löytyy T-paitoja useissa väreissä ja erilaisilla farkku-tyyliin sopivilla kuvilla. Jos taas haluaa yksivärisiä paitoja, niin niitä löytyy vaikkapa D555:n valikoimasta, mistä löytyy myös hihattomia malleja. Myös college-puseroita, huppareita ja ulkoilupuseroita löytyy hyvä valikoima samoilta valmistajilta. Omankokoisen paidan löytäminen saattaa olla vaivattominta asiaan omistautuneen verkkokaupan web-sivuilta. Suomessa esimerkiksi Motley Denimillä on monipuolinen ja helppokäyttöinen sivusto, josta löytää helposti erilaisia suuren koon paitoja.