Liikuntaan sopiva vaatetus

tennis-363666_640Urheilu ja liikunta kohentavat kuntoasi, saatat tavata ystäviä ja kaiken kaikkiaan sinulla on hyvä fiilis. Pukeutumalla valitsemasi liikunnan mukaisesti tulee kokemuksesta vielä parempi, sillä mukavuus suorituksia tehtäessä on varsin olennainen osa urheilua. Jos lihakset ovat kipeytyneet, et halua kärsiä samalla hiertymistä tai rakoista.

Sisätiloissa suoritettu liikunta ei vaadi vaatteiden lämpimyyttä, vaan paremminkin ihon viileänä pysymistä. Jumppasali vaatteiden tulee olla joustavia, vähäsaumaisia ja kevyitä. Pituutta suositellaan paitaan ja shortsien lahkeisiin, jotta turhalta nykimiseltä vältytään venytellessä ja kumarrellessa. Vaatteiden ei pitäisi olla niin leveät tai löysät, että saattavat tarttua liikuntavälineisiin kuntoillessa. Hihaton toppi on hyvä valinta, se pitää käsivarret viileinä.

Suomalaiset harrastavat paljon liikuntaa ulkona, koska meillä on siihen tilaa ja raitis ilma on terveellistä. Eri vuodenajat tarjoavat paljolti vaihtoehtoja ja meidän on pukeuduttava säätilan mukaan. Se tarkoittaa, että ulkoilma urheiluun tarvitaan suuri määrä erilaisia vaatteita ja jalkumia. Monet näistä ovat hinnakkaita, mutta laatuun kannattaa panostaa, muuten urheilusta tulee ikävää ja se jää tekemättä.

Pyöräily on kesäurheilu, jolloin ei vain sade, vaan myös aurinko saattaa aiheuttaa kiusaa. Valitse asusteeksesi varsinaiset pyöräilyyn tarkoitetut asut, jotka eivät hankaa, edistävät hien haihtumista iholtasi, mutta samalla suojaavat selkääsi, olkapäitäsi ja käsivarsiasi auringon poltolta. Sadetta ja tuulta pitävä takki on hyvä olla kevyt ja hengittävä, muuten kostut hikoilusta, vaikka sateelta säästyisitkin. Pyöräily käsineet estävät känsät, suojaavat auringolta ja jos satut katumaan, säästyy kämmenesi iho.

Juoksu on myös lähinnä kesäliikuntaa, välineetöntä, eikä vauhti ole hirmuissa, ellet harrasta pikajuoksua. Jos suosit väljiä vaatteita, valitse pehmeät ja saumattomat asut. Auringon kuumuudelta vältyt, jos teet lenkkisi iltavilakalla tai aikaisin aamulla tai metsäreitin varjoisalla polulla.

Kävely sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Liikunnan harjoittaminen alkaa mukavasti kävelyllä. Valitse vaatetus sään mukaan, kevyt ja joustava asu, joka ei kiristä eikä valu vyötäröltä. Asussa saattaa kevyt huppu olla hyödyllinen suojaamaan tuulelta ja kesäisin sääskiltä tai liialta auringolta. Pehmeät puuvillaiset asut ovat luonnollisesti mukavia kävelylenkeillä ja vaatekertoja voi lisätä jos säätila niin vaatii.
Pallopelit, kuten tennis ja sulkapallo sekä verkko-ja koripallo ovat energiaa ja nopeutta kehittäviä liikuntamuotoja. Lajit suosivat hihattomia asuja liikkumisen edistämiseksi, vaatteiden tulee joustaa runsaasti, olla kevyitä ja hyvin istuvia kooltaan. Voit keskittyä peliin jos sinun ei tarvi keskittyä vaatteiden päällä pysymiseen. Valitse kaula-auko tyyli, joka ei ole turhan alhaalla edestä.

Urheiluasuja ostaessasi vilkaise pesuohjetta, sillä suositeltu pesulämpötila pitää asusteen hyvässä kunnossa ja tunnet olosi raikkaaksi urheillessakin. Kiinnitä huomiota saumojen oheuteen, lankojen pehmeyteen sekä mahdollisiin saumoihin kiinnitettyihin lappuihin. Jos ne ovat karkeat ja kovat, on todennäköistä että he hiertävät ihoasi tehden olostasi epämukavan. Keskity mukavuuteen että nauttisit liikunnasta.