Sinulle sopivat värit

clothing-100512_640Meistä usealla on lempivärimme, jota suosimme vaateostoksissa syystä että sovittelemme asujamme yhteen, kenties, tai tutussa värityksessä olo on itsevarmaa. Ehkä joku on maininnut värin pukevan meitä.
Miksi jotkut värit sopivat meille ja toiset taas saavat kasvot näyttämään väsyneiltä tai värittömiltä johtuu seikasta, joka liittyy oman ihomme sävyyn. On alan ammattilaisia, jotka kartoittavat sinulle oman värikarttasi, ja jokainen heidän valitsema väri tai värisävy on suosiollinen omaa väritystäsi ajatellen. Pienin koti konstein voit itsekin havaita eroja, jotka tietyt sävyt saavat kasvoissasi aikaan.

Värien sanotaan olevan joko neutraaleja, kylmiä tai lämpöisiä ominaisuudeltaan. Neutraaleja värejä ovat musta ja valkoinen, harmaa, vihreä ja ruskea. Keltainen ja punainen ovat lämpimiä värejä; sininen ja violetti ovat viileitä värejä. Väreillä on myös sävyjä, kuten esimerkiksi siniharmaa, keltavihreä ja sinipunainen. Kolme pääväriä ovat sininen, keltainen ja punainen ja niillä kullakin on vastaväri, joka sekoittuu kahdesta muusta pääväristä. Siis sinisen vastaväri on oranssi, punaisen vihreä ja keltaisen violetti eli lila. Väri ja sen vastaväri korostavat toisiaan.

Myös omalla ihollamme on sävy, joka ei riipu rusketuksesta vaan on auttamaton pohjaväri, yleensä perimää vanhemmiltasi. Ihosävysi saattaa olla punertava tai kellertävä, ja niiden puuttuessa ihosi on varsin vaalea.

Mihin tällaista tietoa käytetään pukeutuessa ja mitä tekemistä sillä on oman lempivärisi kanssa? Kuten totesimme, värit joko pukevat meitä tai eivät. Jos punaiseen tai vihreään vaatteeseen pukeuduttuasi kasvosi ovat punahkot ja laikulliset, on ihosi sävy punertava. Tämä piirre korostuu kasvoissasi vihreään ja punaiseen väriin pukeuduttuasi ja jokainen vähäinenkin punertava kohta ihollasi huomataan. Saatat näyttää äkäiseltä, vaikka et niin tuntisikaan. Jos on todennäköistä, että ihosi sävy on punertava, sinulle sopivat parhaiten sininen ja oranssi sekä myös keltainen ja lilan eri sävyt.

Entä jos keltainen ja violetti toppi päälläsi ihosi kellertyy, ja näytät vähintäänkin merisairaalta – ihosi sävy on keltainen (yleensä kaunis sävy rusketukseen!) Tästä johtuen sinulle parhaat värit ovat sininen ja punainen sekä vihreä, ellei siinä ole keltaista sävyä.

Entä musta ja valkoinen, sillä tässä skaalassa löytyy paljon vaatteita ja mustan uskotaan pukevan jokaista? Musta korostaa varjoja kasvoissasi, mikä ei ole paras look, jos haluat näyttää pirteältä. Musta, harmaa ja puhdas valkoinen – vaikkakin neutraaleja värejä – eivät pue kaltasävyistä ihoa, joten ruskean eri vivahteet ilman keltaista sävyä ovat sopuisia sävyjä heille. Myös tumma sininen sopii, jos tummaan sävyyn on pakko pukeutua.

Värikartoitus kasvoillesi on parasta tehdä hyvässä päivänvalossa, kun kasvosi ovat puhtaat. Asetu kookkaan peilin eteen, aseta testaamasi väri rinnallesi sekä hartioillesi ja hymyile niin että hampaat näkyvät: katso mitä kasvoillasi tapahtuu. Värejä ja sävyjä vaihdellessa huomaat kasvoissasi mielenkiintoisia muutoksia: silmäsi saattavat korostua, ehkä näytät nuorenmalta, ehkä kasvosi suorastaan loistavat jonkun tietyn värisävyn ansiosta. Olet löytänyt värisi! Mutta jos johonkin tietyn värin vieressä silmäsi sammaltuvat, näytät laikukkaalta tai sairaalta, ehkä jopa harmaalta, tai varjot tekevät kasvoistasi vanhahkot… jätä väri pois vaatekaapistasi, ja äkkiä! Siis testaa värisi ja löydä suosikki sävysi.